Relatietherapie
Tijdens je leven kun je te maken krijgen met spanningen en problemen in de relatie met je naasten. Spanningen kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer kinderen geboren worden of juist uit huis gaan, of wanneer ziekte de relatie beïnvloedt. Met je relatie in een sleur terecht komen, irritaties die optreden kunnen langzaam maar zeker partners uit elkaar drijven. Ook kan het drukke bestaan of een druk gezinsleven zijn weerslag hebben op je relatie en maak je weinig tijd voor elkaar vrij. Je groeit langzaam uit elkaar en je twijfelt waarom je ooit bent gaan samen samenwonen of getrouwd bent. Je hebt het gevoel dat de passie is verdwenen. Daarnaast kan het zijn dat je moeilijk grenzen aan kunt geven en vaak voor de ander kiest in plaatst van tijd vrij te maken voor jezelf.
Verschillen tussen partners in een relatie zijn natuurlijk. Dat geldt ook voor verschillen tussen ouders en (volwassen) kinderen en tussen kinderen onderling. Soms lijken de onderlinge verschillen in relaties onoverkomelijk en brengen ze heftige emoties teweeg.
Hierdoor kunnen van allerlei lichamelijke of psychische klachten ontstaan.Deze klachten lijken vaak aan één partner gekoppeld te zijn. Maar meestal is er sprake van een wisselwerking tussen deze klachten en de problemen in de relatie als geheel.
De volgende klachten kunnen bij relatieproblemen voorkomen:
- Onzekerheid en gespannenheid
- Somberheid en lusteloosheid
- Slapeloosheid, hoofdpijn en vermoeidheid
- Boosheid, verdriet en woede aanvallen
Als de relatieproblemen leiden tot psychische klachten, een onbevredigend gevoel of het dreigen uit elkaar te gaan kan hulp nodig zijn.
Counselling kan je helpen door:
- Het inzichtelijk te maken van de problemen die spelen
- Bestaande conflicten zo oplossen dat beide partners er tevreden over zijn
- De communicatie tussen beide partners te verbeteren
- Het krijgen van handvatten zodat in de toekomst niet dezelfde problemen ontstaan.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een relatie gewoonweg niet werkt. Dan is het fijn om te weten dat je er alles aan gedaan hebt en het inzicht hebt verkregen hoe alles nu precies is gelopen. Je hebt dan wel een grote persoonlijke ontwikkeling op gedaan!
Counselling bij ouderschap en echtscheiding:
Mocht het toch zover komen dat jullie het besluit nemen om uit elkaar te gaan, dan is het belangrijk om alle zaken die daar mee gemoeid zijn, goed te regelen. Counselling kan naast de juridische zaken, helend zijn in het persoonlijke proces.
Een scheiding zet de hoge verwachtingen die er vaak zijn van het ouderschap van jezelf en je partner onder druk. Dat kan je boos, teleurgesteld, verdrietig en onmachtig maken. Gedeeld ouderschap vraagt van beide ouders respect voor die gevoelens na een scheiding. Het is belangrijk om te leren om te gaan met die gevoelens en elkaar te zien als co-ouders i.p.v. ex-partners. Een respectvolle band tussen ex-partners helpt kinderen om gelukkig en geestelijk gezond op te groeien. Counselling helpt je inzichten te verwerven in je eigen rol en hoe je daarmee om kan gaan.